Huopanan alueen vesiosuuskunnan vettä ei enää tarvitse keittää

5.8.2020 16.00

Huopanan alueen vesiosuuskunnan vedestä on löytynyt sekä suolistoperäisiä E. coli–bakteereja että maaperäisiä koliformisia bakteereja.

Veden keittokehotus on poistunut.

Veden laatua tarkkaillaan ja vesiosuuskunta omalta osaltaan tiedottaa
tilanteen kehittymisestä. Tällä hetkellä aiheuttajasta ei ole tietoa.

Tiedote maanantai 14.9.2020
VETTÄ EI TARVITSE ENÄÄ KEITTÄÄ Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimen ympäristöterveysvalvonta on purkanut veden keittokehotuksen 14.9.2020 klo 12:15 Huopanan vesiosuuskunnan vedenjakelualueella (Viitasaari, Kannonkoski). Vettä voi jälleen käyttää normaalisti. Alueen vesijohtoverkostoon oli päässyt luonnonvettä alavesisäiliössä olleesta läpiviennistä. Vesijohtoverkostoa on sen jälkeen kloorattu ja ongelmakohta on korjattu. Ympäristöterveystarkastajat ovat ottaneet vesinäytteitä eri puolilta alueen vesijohtoverkostoa. Viimeisimmät 10.9.2020 otetut uusintanäytteet täyttivät talousvedelle asetetut laatuvaatimukset. Näiden tietojen valossa ei ole perusteita epäillä vedestä aiheutuvan terveyshaittaa käyttäjille ja veden keittokehotus voidaan siksi purkaa.

Tiedote 11.9.2020
Koliformisia bakteereita ei löytynyt viimeisimmistä pikatestituloksista mutta suosittelemme silti juomaveden keittämistä. Tarkemmat testitulokset tulevat maanantaina 14.9.2020.

Tiedote 8.9.2020
Lähde: Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi – facebook sivusto https://www.facebook.com/pkyt.fi/ josta löytyy ajantasainen tiedotus.

HUOPANAN vesiosuuskunnan vesijohtoveden käyttäjille (Viitasaari, Kannonkoski). Tilanne on ennallaan. VERKOSTOVEDEN KEITTOKEHOTUS JATKUU EDELLEEN. Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Vesi on tämän jälkeen myös jäähdyttyään käyttökelpoista. Linkki Veden käyttöohjeita keittokehotuksen aikana- ohjeeseen:
https://viitasaari.fi/wp-content/uploads/2019/10/PKYT_VEDEN-KAYTTOOHJEITA-keittokehotuksen-aikana.pdf
Veden puhdistamiseksi lisätty kloori ei ollut vielä eilen maanantaina levinnyt riittävästi joka puolelle verkostoa. Uusintanäytteet otetaan kloorin vaikutettua eri puolilla verkostoa. Mikäli vettä tulee joissain verkoston osissa erityisesti juoksuttaa, ilmoittaa vesilaitos siitä suoraan asiakkaalle.

Tiedote 2.9.2020
HUOPANAN vesiosuuskunnan vesijohtoveden käyttäjille (Viitasaari, Kannonkoski).
VERKOSTOVEDEN KEITTOKEHOTUS JATKUU EDELLEEN. Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Vesi on tämän jälkeen myös jäähdyttyään käyttökelpoista. Linkki Veden käyttöohjeita keittokehotuksen aikana- ohjeeseen : https://viitasaari.fi/wp-content/uploads/2019/10/PKYT_VEDEN-KAYTTOOHJEITA-keittokehotuksen-aikana.pdf

Verkostosta 31.8.  otetuissa seurantanäytteitä löytyi vielä E.coli- bakteereja, jotka kertovat ulosteperäisestä saastumisesta ja maaperäisestä saastumisesta kertovia kolimuotoisia bakteereja. Löydös kertoo siitä, että veden puhdistamiseksi verkostoon lisätty kloori ei ole vielä levinnyt riittävästi joka puolelle verkostoa. Kloori voi, ja myös pitäisi olla, aistittavissa verkostovedessä. Vesilaitos ohjeistaa asiakkaitaan erikseen veden juoksuttamisesta.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran ma 7.9.2020, mikäli muutoksia tilanteeseen ei sitä ennen tule. (Muokattu klo 12:49 Veden juoksuttamiseen liittyen. Vesilaitos antaa ohjeet juoksuttamisesta niille asiakkailleen joita asia erikseen koskee)

Tiedote 27.8.2020
VERKOSTOVEDEN KEITTOKEHOTUS JATKUU EDELLEEN KOKO HUOPANAN VESIOSUUSKUNNAN VERKOSTON ALUEELLA. Lisää testituloksia otetaan 31.8 ja tulokset tiedotetaan viimeistään 2.9.

Tiedote 14.8.2020
Huopanan vesiosuuskunnan vesijohtoveden käyttäjille
VERKOSTOVEDEN KEITTOKEHOTUS JATKUU EDELLEEN KOKO VERKOSTON ALUEELLA. Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Vesi on tämän jälkeen myös jäähdyttyään käyttökelpoista.

Verkostosta otetuissa vesinäytteissä 3.8. sekä 5.8. ja 6.8. löytyi E.coli-bakteereja sekä enterokokki bakteereja, jotka kertovat ulosteperäisestä saastumisesta. Verkostoa puhdistetaan klooraamalla vedenottamolta käsin. Kloori voi ja myös pitäisi olla aistittavissa verkostovedessä.  Vesiosuuskunta seuraa kloorin etenemistä verkostossa ja ohjeistaa mm juoksutuksista joilla kloorin etenemistä voidaan edistää.

Verkostosta ja vedenottamolta 12.8. otetuissa seurantanäytteissä ei enää ollut merkkejä ulosteperäisestä saastumisesta, mikä kertoo siitä, että verkosto on kloorauksen avulla puhdistumassa. Vesi tulee kuitenkin EDELLEEN KEITTÄÄ. Lisää vesinäytteitä tilanteen seuraamiseksi otetaan ke 19.8. Tietoa niiden tuloksista saadaan pe 21.8.2020.

Tilanne 10.8.2020:
Huopanan Vesiosuuskunnan putkistoista on edelleen löytynyt e. coli-bakteereita sekä enterokokkibakteereita. Verkostoveden keittokehoitus siis jatkuu koko alueella. Verkoston klooraustoimenpiteet jatkuvat myös ja kloori voi olla aistittavissa pumppaamon läheisissä kiinteistöissä. Lisää tiedoitetaan perjantaina 14.8.

Tilanne 7.8.2020:
Laboratoriosta saadun tiedon mukaan Huopanan vesiosuuskunnan talousvedessä on 6.8. otetuissa uusintanäytteissä todettu edelleen sekä suolistoperäisiä E. coli–bakteereja että maaperäisiä koliformisia bakteereja. Juomavesi tulee edelleen keittää. Keittokehotuksen päättymisestä ei voi tässä vaiheessa antaa arviota.

Vettä voi käyttää muuhun peseytymiseen kuin hampaiden pesuun. Vesilaitos jatkaa kloorausta.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran maanantaina 10.8.2020, jolloin lopulliset tulokset uusintanäytteistä valmistuvat.

Vesiosuuskunta suosittelee kuitenkin juoksettamaan vettä jotta kloorausta menisi jokaiseen putkistoon alueella. Tiedotuksen varmistamiseksi ilmoitattehan vesiosuuskunnan puheenjohtajalle ja sihteerille puhelinnumeronne.

Lisätietoja:
Vastaava ympäristöterveystarkastaja Janne Litmanen p. 0444598563
Ympäristöterveystarkastaja Kirsi Hyvärinen 0444597489
Puheenjohtaja (Huopanan vesiosuuskunta): Eero Ala-Korpi p. 0407761990
Sihteeri (Huopanan vesiosuuskunta): Minna Mari Lehtisaari p. 0401667330

Viitasaaren Vuokra-asunnot Oy p. 0407358796 / vuokraasunnot@viitasaari.fi

Lisää ajankohtaisia