Miten kierrättää joulun jätteet?

Jouluna syntyy tyypillisesti paljon jätettä. Alla muistilista tavallisimmista joulun jätteistä, jotta kiertokulutusjuhlan vietto sujuisi mahdollisimman mutkattomasti:

 

Kinkun paistorasva

Kinkun paistorasvan oikea osoite on joko kastike, paistorasvan keräys tai roskis. Viemäriin rasvaa ei saa laittaa sillä se voi aiheuttaa tukkeumia putkistossa. Hyytynyt rasva tulee laittaa biojätteeseen. Mikäli rasvaa ei malta hyydyttää, tulee se laittaa tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen tai mieluimmin viedä keräyspisteeseen (Viitasaarella K-Supermarketin Rinki-ekopiste, Postikuja 1), tarkemmat ohjeet www.kinkkutemppu.com

Pakettinauhat

Kiiltävät ja muoviset lahjojen käärenauhat ovat sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen. Nauharuusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.

Konvehtikääreet

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos konvehtikääreen voi rutistaa kasaan palloksi, se kuuluu metallijätteen joukkoon. Jos kääre palautuu normaaliin muotoonsa, se kuuluu sekajätteeseen.

Joulukortit

Perinteisiä joulukortteja lähetetään joka vuosi miljoonia. Vanhoista korteista voi askarrella kauniita pakettikortteja joululahjoihin. Ellei joulukorteille ole uusio-käyttöä, ne lajitellaan kartongin joukkoon.

Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret

Kynttilänpätkät ja muoviset hautakynttilät kuuluvat sekajätteeseen. Lasiset hauta- ja tuoksukynttilät kannattaa täyttää ja käyttää uudelleen, koska kuumuutta kestävä kynttilälasi ei kelpaa pakkauslasin joukkoon. Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden metalliset hatut ja ulkotulien foliot kelpaavat puhtaina pien-metallikeräykseen.

Jouluvalot

Rikkoutuneet sähkökyntteliköt ja muut sähköiset jouluvalot (mukaan lukien LED-valot) kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon.

Lahjapaperit

Runsaan painovärimääränsä vuoksi lahjapapereita ei voi laittaa keräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon, vaan ne kuuluvat sekajätteeseen. Keräysastiaan päätyvät lahjapaperit on hyvä pakata tiiviisti esimerkiksi taittelemalla ne paperikassiin. Lahjapapereita voi käyttää myös uudelleen.

Juomapakkaukset

Pantilliset juomatölkit, muovi- ja lasipullot viedään kaupan palautusautomaattiin. Pantittomat lasipullot voi laittaa lasinkeräykseen. Kertakäyttöiset pantittomat muovipullot voi puolestaan lajitella muovipakkausten joukkoon. Nestekartonki-pakkaukset kuten maito-, glögi- ja mehutölkit kuuluvat keräyskartongin joukkoon.

Kartonkipakkaukset

Pakkauskartongista valmistetut pakkaukset kuten suklaa- ja keksirasiat sekä lelu- ja kynttiläpakkaukset lajitellaan keräyskartonkiin. Pahvilaatikot lajitellaan keräyspahvin tai keräyskartongin joukkoon. Pakkausmuovit ja styroksipehmusteet lajitellaan muovipakkauksiin.

Elintarvikepussit
Muoviset leivonnaispussit kuten piparkakkutaikina- ja joulutorttupakkaukset sekä joulu-leipäpussit lajitellaan muovipakkausten joukkoon. Myös muoviset juures-, puuroriisi-, manteli- ja sekahedelmäpussit kuuluvat tyhjinä muovipakkauksiin.

Lamput

Energiansäästölamput ja loisteputkilamput sisältävät elohopeaa, joten ne ovat vaarallista jätettä. Ne on aina kerättävä erikseen ja vietävä vaarallisen jätteen keräykseen. LED-lamput ovat SER–jätettä, jota kerätään esimerkiksi isoissa marketeissa tai kodinkoneliikkeissä.

Kukkien kääreet ja kukat

Joulukukkien käärepaperit kuuluvat keräyskartongin tai muovien joukkoon. Pakkauseristeenä käytettävä sanomalehtipaperi lajitellaan keräyspaperin joukkoon. Alumiinikääre lajitellaan keräysmetallin joukkoon. Muovi-alumiinifoliokääre kuuluu sekajätteeseen. Kukat multineen ovat biojätettä.

Joulukuusi 

Kerros- tai rivitalossa kuusen voi viedä loppiaisen aikoihin kiinteistön jätepisteeseen, josta jätehuoltoyhtiö käy ne keräämässä. Kunnallisten jäteyhtiöiden jäteasemat vastaanottavat joulukuusia yleensä maksutta tammikuun aikana. Joulukuusta ei tule laittaa kiinteistön jäteastioihin pilkottunakaan, koska se vie paljon tilaa, painaa paljon ja hankaloittaa näin ollen jäteastioiden tyhjennystä. Muoviset tekokuuset ovat usein PVC-muovia ja kuuluvat rikkoutuneina siksi sekajätteeseen. Taloyhtiön jäteastiaan iso muovikuusi ei kelpaa, vaan se tulee itse toimittaa jäteasemalle.

Alumiinivuoat ja foliot

Alumiinifoliot ja puhtaiksi huuhdellut alumiinivuoat kuuluvat metallinkierrätykseen.

Paristot
Tyhjentyneet paristot voi viedä kauppareissulla paristoja myyvän kaupan keräys-laatikkoon tai toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen.

Uudenvuoden raketit

Ammutut, täysin jäähtyneet raketit voi laittaa sekajätteen joukkoon. Vanhentuneet ja räjähtämättömät ilotulitteet palautetaan rakettien myyjille.

Uudenvuoden tina

Tinakenkä sisältää paljon lyijyä ja on siksi vaarallista jätettä. Mikäli edellisen vuoden tinoja ei haluta valaa uudelleen, ne viedään vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen.